Muiters op een Schip van de VOC

Geschreven door Godfried Duckers
Levend Weerwolven Spel op Winter2014 in thema VOC De Gouden Eeuw:

Rollen :
Weerwolven – Muiters
Cupido -Cupidood
Jager – Scheepskok
Heks – Chirurgijn
Ziener -Uitkijk
Burgers – Matrozen
Geliefden – 2 stelletjes in dit spel.

Het is 1672 De Groot Hollandia een 2 deks vlaggenschip heeft net gediend bij de slag van Solebay die gewonnen in maar het schip heft schade opgelopen en wordt als afgeschreven beschouwd…..De kapitein en zijn trouwe luitenants verlaten het schip en gaan terug naar Nederland op een sneller schip. De Groot Hollandia word achtergelaten in de handen van kapitein Micha. en zet koers naar Nederland al snel blijft deze schip alleen achter en de eerste nacht valt.

Dag1:

De ochtend breekt aan Floris werd vroeg wakker, hij had dorst en ging naar het Kombuis. Hij schrok van de ravage die hij hier aantrof alle pannen die normaal boven het aanrecht hingen lagen op de grond. het leek wel of er iemand had geworsteld met een belager. Tussen alle Rommel zag hij een visblaas hij pakt deze op en een wit goedje droop over zijn hand. Hij rook er voorzichtig aan ja hoor, Het lijkt dus dat de geliefden een behoorlijke wilde nacht hebben gehad in het kombuis.

Maar cupidood heeft nog niet al zijn pijlen verschoten. Dus wie weet staat iemand anders vannacht nog een rusteloze lustvolle ontmoeting te wachten.

Floris riep zijn scheepsmaat Esther erbij en stuurde haar naar de kapiteinshut, het was een eindje lopen maar toch geraakte ze er. ze zag dat de deur op een kier stond. Ze klopte op de deur die daardoor een beetje verder open ging, ze zag een rode plas op de grond, voorzichtig maakte ze de deur verder open en schrok.Plots stond Micha voor haar in zijn ondergoed en een lege glas wijn.Deze had hij zojuist laten vallen toen hij struikelde over het berenvel waarop hij had geslapen.

Micha kleedde zich aan en ging samen met Esther naar het kombuis, maar voordat ze daar waren horde ze een luide gil vanuit de kruid kamer. ze haasten zich hierheen en troffen een lijkbleke Isis aan, terwijl Esther Isis probeerde te kalmeren keek Micha de Kruid kamer in. Tot Grote schrik lag daar het lichaam van Sven die deze nacht door meerdere messteken om het leven was gebracht. Sven was een loyale vriend van Micha.

Het schijnt dus dat er muiters actief zijn op het schip.Kapitein Micha pikt dit niet, iemand moet er boeten en hij roept dus Iedereen bij elkaar.

Het besluit verloopt moeizaam Er zijn niet veel beschuldigingen naar personen die Sven vermoord zouden kunnen hebben. Robin zei dat hij wakker was geworden en naar keuken is geweest omdat hij honger had, Jaco gaf toe uit bed te zijn geweest omdat hij moest plassen. Er ging een beschuldiging naar Teun die deze niet kon weerleggen. Na enig beraad werd Antano beschuldigd omdat hij voordat hij in Nederland aan boord kwam vanuit Frankrijk is gekomen.

Met een meerderheid van stemmen werd Matroos Antano gelyncht ze Bonden zijn armen vast deden een strop om zijn nek en hesen hem de hoogste mast in waar hij al sputterend langzaam stierf.

Kapitein Micha ging voor de mast staan en sprak zijn bemanning toe en kreeg toen ontlasting over zich heen wat hij niet fijn vond en al vloekend zijn bemanning weer aan het werk zette.

Er stak een bries op en Cupidood schoot zijn laatste pijlen af 2 hiervan bereikte een doel, Deze nieuwe geliefden keken elkaar liefdevol aan en zochten een stil plekje om hun nieuwe passie uit te leven. Onderweg naar hun liefdesnest kwamen ze de berenvel tegen die kapitein Micha naar buiten had gegooid, ze namen deze mee voor hun erotische nacht.

De wind begon harder te waaien en maar een paar mensen bleven boven op dek werken, de andere geliefde maakte dankbaar gebruik van het lawaai die de wind met zich meebracht om hun relatie geheim te houden voor de andere scheepsmaten. Maar de geliefden waren niet de enige die van de storm gebruik maakte om hun daad in het geheim uit te voeren. Wat in de ochtend maar al te duidelijk zou worden.

Dag 2 :

Gerben ging naar buiten Om de mast te inspecteren Hij keek omhoog en verbaasde zich dat Antano nog steeds aan een touw lag te bungelen, oké hij miste wel zijn ogen die door vogels eruit waren gepikt, maar verder was het stil op dek, te stil. Er stond niemand achter het roer die altijd bemand moest zijn, maar wie had er ook alweer dienst die avond.

Gerben loopt naar de kapiteinshut en klopt aan, Hij hoort Micha vloeken. Micha doet de deur open. Weerstaat hij in zijn ondergoed, maar wat ziet Gerben daar er zit een donkergele vlek op het witte ondergoed van de kapitein. Deze heeft van schrik zijn Alegemorst toen er op de deur werd geklopt wanneer hij goud aan het tellen was.

Gerben schoot in de lach maar hield snel weer op, Als dat hem maar geen lijfstraf oplevert.

Micha kleedde zich aan en samen met Gerben gingen ze op zoek naar de Matroos die die avond achter het roer had gestaan. Ze hoefde niet lang te zoeken in een lege appel vat troffen ze een bloederige lichaam aan. Nadat ze deze uit het vat hadden getrokken ontdekte ze pas dat het jasmijn was die die avond van dienst had gewisseld met Robin.

Nu is de Maat toch echt vol, dit KAN toch niet IEMAND zal hier voor boeten maar wie.

De kapitein haalt de schatkist erbij.

Voor diegene die een muiter ontmaskerd heb ik een beloning. Hij opent de kist, Maar wat is dat die is halfleeg de dag ervoor heeft iedereen gezien dat deze helemaal vol was. Er wordt een beschuldiging geuit naar Esther Maar de dood van jasmijn wordt Snel vergeten en iedereen begint een heftige discussie over het krijgen van soldij. Henriette eist haar soldij en krijgt deze betaald van de kapitein, andere krijgen niets.

Robin wordt beschuldigd maar zegt een alibi te hebben en bekent dat hij een geliefde is van Jaco en dat ze samen waren en het goud niet gestolen hebben. Ze geven toe in hun seks spel ook misbruik te hebben gemaakt van het dode lichaam van Antano. Homofilie en ook nog eens aan dek geweest in de nacht dat Jasmijn vermoord is. Andere Beschuldigen de Kapitein voor het verdwijnen van het goud. De enige oplossing is een stemming en de Kapitein eist dat iedereen die hem steunt achter Robin te gaan staan, de overgebleven mensen die Robin niet willen doden gaan achter kapitein Micha staan. De meerderheid heeft besloten en het homofiel stelletje Robin en Jaco worden aan elkaar gebonden en over boord gegooid.

De avond treed in en Kapitein Micha bestudeerd de kaarten maar kwam er niet uit waar ze waren, de lucht was te bewolkt om sterren te kunnen zien. Hij maakte zich ook zorgen om het verdwenen goud. Floris werd al snel verdacht omdat deze met 5gouden munten was gezien. In alle commotie van de dag was het nog niet opgevallen dat een heel belangrijk instrument was verdwenen.

Gerben moest voor straf achter het roer die nacht want niemand wilde dit doen, maar omdat hij daar nooit achter had gestaan en het kompas ontbrak hield hij het schip op de koers van de wind in de richting die ze al vaarde. De nacht was lang maar zeker niet zonder nog meer problemen voor Kapitein Micha. Cupidood was bedroeft over de dood van een van zijn Stelletjes en terwijl het overgebleven stelletje elkaar opzocht en gezamenlijk een liefdevolle nacht tegemoet ging maakte Cupidood nieuwe pijlen. Het begon Mistig te worden en het zicht werd al snel minder. Lisa kon niet slapen ze had last van haar kies en dacht eraan om de chirurgijn op te zoeken, maar niemand zou dit graag doen omdat deze niet echt goed was.

Cupidood heeft zijn pijlen af en gaat naar buiten, hij ziet iemand Richt zijn pijl en schiet….

Dag 3:
Het is ochtend Henriette wordt wakkeren loopt naar buiten, ze struikelt over iets en valt nog net niet op de grond. Ze kijkt om en ziet dat het Romy is die een Pijl door haar hart heeft.

DIT KAN TOCH NIET weer een dode, Woest stapt ze naar de Kapiteinshut en gooit de deur open.

Micha licht in zijn bed te snurken,Henriette ziet dat hij weer flink gedronken heeft. Kwaad loopt ze naar hem toe en slaat hem in het gezicht. Micha schrikt wakker, “WAT is dit nou Kapitein er is weer een dode en jij, JIJ ligt maar wat te snurken. DOE HIER IETS AAN”. Micha krabbelt overeind stuurt Henriette naar buiten, zo eerst eten en daarna zien we wel verder.

Micha heeft hoofdpijn en voordat hij de bemanning bij elkaar roept loopt hij eerst naar de praktijk van de chirurgijn. Daar op het bed light het levenloze lichaam van Lisa. Wat is hier nu weer gebeurt, dan hoort hij de uitkijk roepen “ Land inzicht”. Hij neemt snel een middel in tegen de hoofdpijn en stopt een pil in zijn zak en merkt dan dat hij dat hij de sleutel van de kist niet heeft. Hij rent terug naar zijn Hut en ja hoor de kist is open. Voorzichtig tilt hij de deksel op verwachtend dat deze leeg zal zijn, maar wat is dit nu hij is vol. Hij loopt naar buiten om dit goed nieuws te melden maar dan ziet hij tot zijn schrik dat het niet de Nederlandse maar Engelse kust is waar ze zich bevinden.

O Nee hoe moet hij dit nu verklaren……..

Het eerste wat de Kapitein doet is het schip stil te leggen en voor anker te gaan. Er hangt nog mist dus vanaf de kust zullen ze toch niet zo snel zien dat het geen Engels schip is.

Er gaan heel wat beschuldigingen rond,Henriette wordt beschuldigd vanwege haar Uitgesproken mening ook over de Kapitein. En Esther en Arno worden beschuldigd. Op het dienstrooster staat achter de naam van Esther al 2 dagen een kruis en achter de naam van Arno is die ochtend een kruis verschenen. Iemand heeft deze erin gekrast achter de naam van Floris staat een streep. Abel is een sterke voorstander ervan om deze tekens serieus te nemen. Misschien heeft iemand iets gezien en probeert ons zo te waarschuwen zonder zijn/haar naam prijs te geven. Het kost veel moeite maar uiteindelijk besluit de meerderheid om de gok te wagen en deze tekens te vertrouwen maar niemand is echt berijd het ook uit te voeren. Micha neemt het heft in handen en geeft Henriette de opdracht om Esther te wurgen. Waarna haar lichaam overboord wordt gegooid.

Kapitein Micha roept zijn aangestelde Luitenants bij elkaar, Fre; Abel en Henriette komen om de tafel zitten. Wat moeten we nu we komen niet weg van land vanwege wind en een kompas hebben we niet. Matroos Anne komt binnen nadat ze op de deur heeft geklopt. “kapitein u had naar mij gevraagd ?, Ik ben meteen aan de slag gegaan ik denk wel dat ik een kompas kan maken”.

“Oké dankjewel Anne” zei Kapitein Micha. “ voor vanavond moet deze af zijn, Ik wil niet te lang hier blijven”. Hij stuurde Anne weg en het overleg kon beginnen. Abel sprak als eerste,”kapitein kunnen we zo een kompas wel vertrouwen,ik zie het niet zitten om die te gebruiken. Fre en Henriette zijn het over algemeen met elkaar eens om liever op een kompas te vertrouwen dan langer aan Engelse kust te blijven. Henriette voegde wel toe eerst deze kompas te willen testen.

De kapitein nam het besluit om weer te gaan varen met kust in zicht en wind in de rug.

Tegen de Avond was het kompas klaar en leek het of het schip in noordelijke richting aan het varen was, wat wel kon kloppen omdat ze kust aan Bakboord hadden. Maar omdat het nog steeds bewolkt was kon Micha nog steeds niet hun positie bepalen.

Die avond maakte Cupidood weer 2 nieuwe pijlen die hij uit wil proberen om zo een nieuw stelletje te vormen. Hij zag een groepje mensen hij richtte zijn pijl en………. Hij kreeg een slag in zijn nek en viel op het dek neer. Een van de muiters had hem gezien terwijl hij zijn pijl richtte op de andere,Cupidood heeft teveel gezien en moet dus sterven, ze trekken zijn vleugels eraf en gooien hem overboord. Cupidood heeft nooit leren zwemmen en verzuipt.

Dag 4:
Kapitein Micha wordt wakker opent zijn deur en ziet dat een vleugel eraan is genageld.

Hij roept zijn luitenants bij elkaar. Maar waar is Fré……Deze is niet meer aan boord. God zal me hebben ze Fré vermoord, en ook nog een of andere Kip geslacht en aan mijn deur genageld.

Vandaag zal er bloed vloeien. En laat iemand dat hoopje botten overboord gooien wat nog in de mast hangt.

Arno wordt nog steeds beschuldigd aangezien er een teken bij zijn naam staat, en de discussie over de tekens op het dienstrooster laaien weer op. Is het wel te vertrouwen,is het de uitkijk die deze tekens plaatst is het niet een muiter die dit doet om ons onschuldige matrozen te laten vermoorden.

Abel een felle voorstander van dit rooster Probeert iedereen over te halen om Arno te lynchen, Anne die het Rooster niet zo vertrouwt gaat er tegen in. “Als het een muiter is vermoorden we een onschuldige”. De gemoederen tussen Abel en Anne gaan ver en de discussie wordt feller en feller.

De kapitein Kapt hen af… Genoeg. Wie zijn onze verdachten. Abel wijst Arno aan en Arno wijst daarop Abel aan. Zijn dit onze enige verdachten…..Ik vertrouw Abel mijn stem valt dus op Arno wie stemt nog meer op hem.6 personen gingen met de kapitein mee. En wie stemt er op Abel 8 handen gingen de lucht in Abel zag dit en werd woest hij greep de koksmes die hij bij zich had ter verdediging Stapte op Arno af en stak hem neer. Het mes doorboorde Arno’s hart en hij viel dood neer. Abel liet de Kapitein nu geen keus Hij had iemand in bijzijn van getuigen vermoord en werd Onthoofd.

Het dek werd schoongemaakt en Micha gaf bevel het roer om te slaan naar zuidoostelijke richting omdat de windrichting veranderde. Rond de schemering kon kapitein Micha eindelijk wat sterren zien en hun positie bepalen, en geeft aan dat ze in deze richting door moeten blijven varen.

Wanneer hij terug in zijn hut komt ziet hij twee vaten rum staan die daar eerder niet stonden. Hij neemt zijn grote mug en neemt er een en nog een en nog een.

Eindelijk lijkt het eens mee te zitten en hij valt met een gerust hart in slaap.

De geliefden zoeken elkaar op en hebben een rustige nacht vol liefde en zijn blij dat ze elkaar nog hebben.

Dag 5:
Het is ochtend en de uitkijk roept“Schip in zicht”. Henriette staat aan dek, kijkt door de handtelescoop en ziet dat het twee koopvaardij schepen zijn die de Engelse vlag voeren.

Waar blijft Kapitein Micha nou, Ligt die weer te slapen. Ze Stormt zijn schip in om te beraden over de twee schepen die hun hebben gezien, want deze zijn van koers verandert en komen op hen af.

Ze loopt op Micha af, Maar wat is dat wat er in zijn mond zit, He een trechter. En wat is dat Twee lege vaten Rum. O jee Micha ligt vastgebonden aan bed en is in de Rum verdronken die de Muiters door zijn strot hebben gegoten. Maar wat nu de kapitein is dood, en er is gevaar er moet snel een besluit genomen worden.

Roy kijkt door de handtelescoop in opdracht van Henriette en telt 14 kanonnen per koopvaardij schip. De Groot Hollandia is onderbemand om weerstand te bieden tegen twee schepen er blijft dus maar een keus over. Henriette gooit het roer omen vaart richting het Noorden.

Floris zweert dat hij een teken op het rooster zag,maar niemand gelooft hem. Gefrustreerd over het feit dat hij meermalen beschuldigd is geweest en dat hij nu wel eens slachtoffer zou kunnen worden omdat niemand anders verdacht wordt waagt hij het erop en springt overboord in de hoop om door de Britten opgepikt te worden. De afstand was te groot en mocht het al gelukt zijn om bij de Britse schepen te geraken zouden deze moeten stoppen om hem op te pikken wat niet is gebeurt. Er van uitgaande dat er ook geen enkele manier is om op eigen kracht aan boord te komen vanuit het water is het dus zeer onwaarschijnlijk dat Floris het heeft overleeft. Kapitein Micha die inmiddels ingenaaid is wordt overboord gegooid er is geen tijd om hem een waardig afscheid te geven.

Het schip vaart in Noordelijke richting met de 2 fregatten achter hen aan, Waarnemend kapitein Benoemt Anne en Roy tot haar luitenants. Wanneer de avond valt merken ze dat de achtervolgers afhaken en richting Engeland varen waarop Henriette besluit richting oosten te varen om meer afstand tussen hen en de Britse schepen te krijgen.

De geliefde verlaten weer hun bed om elkaar op te zoeken, maar deze nacht letten ze niet zo goed op. Een van hen wordt achtervolgd en terwijl de geliefden in de laadruim van elkaar genieten worden ze verrast.

Dag 6:
De ochtend Breekt aan, Teun wordt wakker. Aa zijn hoofd doet pijn, wat is er gebeurt. Het laatste wat hij zich herinnerd is dat hij zijn geliefde zag. Hij voelt aan zijn hooft, Au hij heeft een flinke buil. Hij kijkt om zich heen, maar ziet zijn geliefde niet. Er ligt een dolk op de grond, hij raapt deze op, er zit bloed aan. Hij zoekt verder en ziet het dode lichaam van Isis, NEEE

Anne hoort Teun en vind de twee geliefden, Teun ligt over Isis heen hij kon het leven zonder haar niet aan. Anne meld dit aan waarnemend kapitein Henriette wanneer de uitkijk plots hard roept “Schip in Zicht”. Zouden het weer de Engelsen zijn? En wat moeten we met deze twee doden doen?

Roy kijkt door de handtelescoop en ziet dat het een Nederlandse fregat is. Ze zijn gezien en de fregat komt op hen af. In paniek laat Henriette snel iemand iets over de lijken gooien, er is geen tijd om ze overboord te werpen. Snel Hijs de zijlen, het schip mindert vaart en komt stil te liggen terwijl de Kustvlieger dichterbij komt. Henriette maakt zich zorgen, oké zei Henriette wat gaan we doen dadelijk komen ze aan boord en wordt ik uit mijn positie ontheven. En we hebben ook nog lijken aan boord. Wat gaan we ze vertellen. Er klinkt een kanonschot maar deze wordt genegeerd iedereen is in druk overleg gaan we iemand lynchen voor ze hier zijn en zo ja wie…….. terwijl iedereen op dek druk aan het praten is verschijnen er twee mannen aan boord. Het is de kapitein van de Kustvlieger en zijn Luitenant.

“Wij moesten via een geschutpoort naar binnen klimmen omdat het schip erg hoog in het water ligt”.“Waarom werd onze schot voor de boeg niet beantwoord, wie voert hier het bevel”zei de Kapitein met ferme stem.

Iedereen keek naar Henriette, ze slikt een stak voorzichtig haar hand omhoog. “Ik voer het bevel als waarnemend kapitein meneer de Kapitein” zei ze zenuwachtig. De Kapitein keek zijn luitenant aan. Oké en wat is uw rang, Henriette antwoordde hierop dat ze Matroos was voordat ze waarnemend kapitein werd. Iedereen aan boord moest zijn rang en naam geven. “ Dus als ik het goed hoor zijn jullie allemaal maar Matrozen. “ Ja kapitein”antwoordde Henriette. Het schip werd doorzocht en de lijken van Isis en Teun werden ontdekt, verder werd ook de schatkist gevonden. De Luitenant-admiraal die op reis naar Nederland was werd van de Kustvlieger overgebracht en er werd rechtspraak op zee uitgevoerd,Hierbij werd Roy in de boeien geslagen en aan boord van de Kustvlieger gebracht om direct in Nederland berecht te worden. Robin kreeg de opdracht om een van de kanonsgaten te repareren omdat hij Schuitmaker heet. En Henriette kreeg het bevel direct in zuidelijke richting te gaan varen naar Alkmaar. De kist werd in beslag genomen. En de lijken worden overboord gegooid.

Waarnemend Kapitein Henriette spreekt de bemanning toe. Hoe krijgen we het schip in de haven, we hebben te weinig mensen. Het beste is dus om dus buiten de haven voor anker te gaan en daar te wachten. Het enige wat we nu nog kunnen doen is het schip schoonmaken en op koers houden.

Iedereen wordt aan het werk gezet en Henriette Gaat de papieren doorzoeken in de hoop iets tegen te komen wat haar kan helpen. De uitkijk klimt de kraaiennest in, de chirurgijn gaat de praktijk schoonmaken. En de Muiters zoeken elkaar op en maken een plan Voordat de avond valt ziet het schip er acceptabel uit.

De nacht lijkt lang te duren de uitkijk let goed op en ziet wat beweging aan dek, Zijn dat de muiters of niet? Het is te donker om te zien.

Dag 7:
De ochtend Breekt aan Waarnemend Kapitein Henriette wordt wakker en verzameld iedereen op dek Behalve de uitkijk, want ze wil niet weer verrast worden zoals gisteren. Ze kijkt rond en schrikt van een kanonschot, He wat is dat nou. Twee fregatten naderen en voordat iedereen goed in de gaten heeft wat er gebeurt staan er Nederlandse soldaten aan boord.

Henriette en de Matrozen moeten op een rij gaan staan voor de grote mast. Tegenover hen staat Luitenant-admiraal Michiel de Ruyter. “Zijn dit alle matrozen aan boord” hij kijkt Henriette aan. “Nee meneer er is nog de….”Voor Henriette de zin af kon maken viel er iets met een grote smak neer op dek voor de voeten van de Luitenant-admiraal, Het is Esmeralda die vanuit het Kraaiennest naar beneden is gevallen. Een soldaat kijkt naar haar en ziet dat er een touw los om haar nek hangt. “Ze is gewurgd Luitenant-admiraal”, Nu weet de hele bemanning wie ze voor zich hebben.

“Sla iedereen in de boeien en breng ze aan boord van Den Briel”. “En laat dan van het Fregat Postiljon mannen overkomen om dit schip naar Alkmaar te varen”.

“Morgen staan jullie voor de Brede Raad”.

Op Den Briel zit iedereen onder arrest in het onderdek de ruimte is te laag om te kunnen staan en de enige uitgang is afgesloten en wordt bewaakt. Wat gaan ze doen ieder voor zich of toch proberen er samen uit te komen.

De groep is erg stil er is maar een kort beraad en Henriette besluit om zelf te proberen eronderuit te komen en het er levend vanaf te brengen. Anne noemt hen allemaal nietsnutten want zij kan tenminste een kompas maken. Ze vergeet hierbij alleen dat ze aan wal zullen worden berecht en dat het maken van een kompas daar geen enkele waarde heeft.

Dag 8:
Het is ochtend en de Brede raad bereid zich voor op het proces. Den Briel ligt in Alkmaar voor anker.

De gevangenen worden wakker wanneer het luik open gaat en er licht naar binnen schijnt. De wachter is gekomen om hen naar de rechtszaal te brengen. Maar 1 persoon beweegt niet ze ligt achter in een hoekje. De gevangenen worden naar buiten geleid,de wacht roept Ilja maar deze beweegt niet. Een wachter gaat naar binnen en roept vanuit het benedendeks dat ze dood is.

In de nacht is ze gewurgd door een van de zes overlevende.

De overlevende komen binnen en gaan bij de terechtgesteld bank op een rij staan. Aan tafel zitten 4 leden van de Raad. Een ooggetuigen zit tegenover de beschuldigde op een bank. De openbare aanklagers zitten links van de ooggetuigen tegenover de Raad met de Jury die weer achter hen zitten.

Een van de soldaten fluister raadsheer Fré in zijn oor dat een van de gevangenen in de loop van de nacht gewurgd is.

De rechtspraak begint.

De beschuldigden zijn :
Matroos Gerben;
Matroos Robin;
Matroos Renée;
Matroos Anne;
Matroos Janine
en Matroos Henriette (waarnemend Kapitein).

Uit de schip logboeken blijkt dat Kapitein Micha, Abel; Fré; Lisa en Henriette tot zijn luitenants heeft benoemd.

Ooggetuigen Roy wordt verhoord hieruit komt voor dat hij Anne en Gerben sterk verdenkt van muiterij . En dat de bemanning betalingen aan boord heeft ontvangen uit de goudkist.

De vondst van deze kist staat vermeld in het logboek van de Kustvlieger.

Kapitein Micha heeft hier niks over in zijn logboeken vermeld. Wel zijn deze goudstukken bij verschillende Matrozen terug gevonden tussen hun persoonlijke bezittingen.

Er wordt dus vanuit gegaan dat Kapitein Micha van plan was deze voor zichzelf te houden en dit goud als zwijggeld is uitgekeerd.

“Hoe is dit goud aan boord gekomen?”vroeg Raadsheer Jaco. Henriette antwoordde “dit goud was zover ik weet al aan boord meneer voordat we bij Solebay vertrokken”

Er wordt geïnformeerd hoe Ilja om het leven is gekomen wat door verwurging blijkt te zijn.

De terechtgestelde wordt gevraagd door raadsheer Fré of iemand hier ervaring in heeft. Henriette steekt haar hand op en zegt “Ik ik Heb Ester gewurgd in opdracht van kapitein Micha Meneer”.

In de logboeken is er een vermelding van dat Henriette inderdaad in opdracht van kapitein Micha, Ester heeft gewurgd.

“Wie stond er aan het roer in de nacht dat het schip van koers raakte?” vroeg raadsheer Micha?

“Dat was ik riep matroos Gerben”dit komt overeen met het verslag van kapitein Micha ook wordt hierbij vermeld dat Gerben eigenlijk een lijfstaf verdient.

“Waarom stond Matroos Gerben aan het roer die nacht ? ” Gerben antwoordde “niemand anders wou dit doen”

“Getuigen Roy wat kunt u hierover vertellen?” vroeg raadsheer Sven “Matroos Jasmijn stond de nacht ervoor aan het roer, ze had dienst gewisseld met matroos Robin die nacht en werd vermoord” “o en het kompas verdween.”

Anne valt getuige Roy in de rede, “Ja maar ik heb een nieuwe gemaakt ik kan tenminste nog iets in tegenstelling tot deze nietsnutten”. En ze kijkt de andere terechtgestelde aan.

“Robin Waarom heb je dienst gewisseld met Jasmijn”vroeg raadsheer Fré.”Dat was een andere Robin”antwoordde Henriette, “Die is samen met zijn geliefde Matroos Jaco overboord gegooid”

“WAT er was homofilie aan boord en daarom wisselde hij van dienst”. “Ja meneer”

De Openbare aanklager keek het log boek na en bevestigde dit.

“Waarom voeren jullie in oostelijke richting toen jullie de kustvlieger tegen kwamen, hebben het schot voor de boeg genegeerd en zijn jullie niet direct naar Nederland gevaren?” vroeg raadsheer Jaco

Wederom antwoord Henriette “we kwamen Engelse koopvaardij schepen tegen meneer en probeerde aan hen te ontkomen we waren onderbemand en konden dus ons geen zeeslag veroorloven.” “Getuige Roy klopt dit” “Ja meneer dit klopt”

Raadsheer Sven stond op “waar is de Rum gebleven, Er zijn volgens de laadregister 6 vaten die vol hadden moeten zijn leeg terug gevonden met een trechter erbij. Dit is veelmeer dan normaal verbruikt wordt op zo een korte reis” “U ja meneer die heeft de kapitein allemaal leeg gemaakt” antwoordde Anne

“De Kapitein?En wat hebben jullie met kapitein Micha gedaan na zijn dood.” Henriette antwoord “hij was verzopen in de Rum en ja die Hebben we ingenaaid en overboord gegooid.”

“Getuigen Roy Kunt u dit bevestigen?”Ja meneer we werden achtervolgd door de Britten en Anne en Janine hebben hem toen overboord gegooid, Hij heeft geen waardige afscheid gekregen”.

Raadsheer Micha staat op “Hoe kan het dat er een schip terug komt van het slagveld met alleen maar een paar Matrozen, zonder officieren? Wat is er met hen gebeurt?” Het is alweer Henriette die antwoord geeft “ U Ja meneer de Bevelhebbende kapitein is na de slag van schip gegaan met alle officieren, En hij heeft toen officier Micha tot Kapitein benoemd.” En Kapitein Micha heeft toen een paar officieren aangesteld waaronder ik ook viel”.

“Openbare aanklager wie was het eerste slachtoffer” vroeg Raadsheer Jaco. “Volgens de log boeken was dit Officier Sven, en van de aangestelde officieren was dit Matroos Lisa”

“En hoe is deze matroos Lisa gestorven? ” Matroos Lisa is volgens het logboek dood aangetroffen in de praktijk van de chirurgijn, ze miste all haar tanden. Misschien dat de chirurgijn hier meer over kan vertellen.”

Raadsheer Fré staat op”Is een van jullie De chirurgijn” Het blijft stil…..”Openbare aanklager is de chirurgijn misschien ook overleden? “ Even kijken chirurgijn Robin S ja het schijnt dat deze …. o nee wacht even, mijn excuus hiervoor raadsheer. Meneer Robin Bent u niet Chirurgijn?” Robin kijkt de Openbare aanklager aan “Ja dat klopt.”

Raadsheer Fré kijkt Robin aan “En waarom hebt u dit niet zojuist bekend gemaakt?” Robin kijkt naar raadsheer Fré “Ik moest het schip repareren omdat ik Schuitmaker heet”. Raadsheer Fré besluit er niet verder op in te gaan en gaat weer zitten.

Raadsheer Sven staat op “waarom horen we alleen de waarnemende kapitein en matroos Anne hebben de anderen niks te vertellen?” Janine antwoord dit maal “ik ben maar een simpele matroos die haar werk probeert te doen, als zij al antwoord geven ga ik toch niet nog een het zelfde zeggen…..” Ze krijgt een por van Anne, ze kijkt haar aan en kijkt naar raadsheer Sven..“Meneer”.

Sven kijkt zijn mede raadsheren aan “Wij gaan in beraad, in de tussentijd vragen we de jury om tot een oordeel te komen over de terechtgestelde”. De raadsheren staan open verlaten de rechtszaal.

De Jury gaat in beraad Er zijn 2personen die ze totaal niet verdenken van Muiterij, Maar over de anderen zijn ze het niet met elkaar eens, na enig beraad komen ze toch tot een besluit.

De Raadsheren keren terug en nemen plaats. Raadsheer Sven staat op “ Is de jury tot een besluit gekomen?” De woordvoerder van de jury antwoord “Ja raadsheer”.“ En is dit besluit unaniem” wederom antwoord de woordvoerder “ja raadsheer.” “Dan wil ik graag jullie uitspraak.”

“Matroos Henriette, onschuldig;Matroos Anne, Schuldig; Matroos Janine, Schuldig; Matroos Renee,schuldig. Matroos Robin, Onschuldig en Matroos Gerben, Schuldig”

De uitslag komt hard aan bij de terechtgestelde en het duurt dan ook even voordat de orde weer is hersteld waarna de uitspraak van de raadsheren volgt. Raadsheer Sven voert het woord “Waarnemend kapitein Henriette u wordt veroordeeld tot dwangarbeid, aan boord van een aan u nog toe te worden gewezen schip, waar u de rest van u leven op zal blijven dienen, op een rantsoen van water en brood”, “chirurgijn Robin u wordt vrijgesproken van vervolging.” “Matroos Anne, Janine, Renee en Gerben worden ter dood veroordeeld door ophanging” “Dit is ons besluit. Wachters voer de terechtgestelde af.” De raads heren verlaten de rechtszaal en de terechtgestelde worden afgevoerd.

De volgende ochtend worden de 4 muiters gehangen, Henriette wacht nog steeds op een schip waarop ze zal moeten dienen. Robin inmiddels al weer aan boord van een ander schip waar hij als chirurgijn werkt en Roy die besluit nooit meer te gaan varen.

Einde.

Nawoord:

Dit verhaal is tijdens het Winterkamp2014 te Ermelo bedacht tijdens het Levend weerwolven spel.

Waar ik opeens leiding over moest voeren en iets met het thema van kamp moest bedenken.

De spelers hebben hun rol gekregen zoals bij een normaal spel met behulp van Weerwolf kaarten, Hiervoor heb ik de namen alfabetisch opgeschreven kaarten geschud en zo bij elke speler een rol verkregen.

De Echte Groot Hollandia heeft in 1672 bij Solebay gediend en is inderdaad zwaar beschadigd geraakt, de bemanning heeft niet gemuit maar later nog dapper gestreden bij Gouda .

De weerwolven hadden technisch gesproken al gewonnen op de 7e dag toen Roy van boord ging. Om het verhaal mooier te maken hebben we ze de rest laten uitspelen en ze de kans gegeven om nog een 2e zegen te krijgen in het verhaal. Maar de jury was te slim. Ze hebben 2 personen laten leven waarvan ze zeker wisten dat het geen muiters waren en de rest ter dood veroordeeld.

De spelers hadden invloed op het verhaal in de ochtendronde om voorbeeld te geven had de uitkijk(ziener) er voor kunnen kiezen zich bekend te maken op dag 7 en de kapiteins kunnen vragen of ze mee mocht omdat ze zich niet veilig voelde op het schip.

De nachten heb ik bedacht en daarna besproken met Henriette en overleden leiding die ook een paar ideeën voorstelde voor het verhaal.

Een paar spelers heb ik gevraagd bepaalde dingen uit te spelen en/of uit te beelden, wat goed verliepen dus in een volgend spel/verhaal meer toegepast zal worden. Ook zullen aantal regels die in normaal spel voorkomen veranderd/aangepast worden om mooier verhaal te krijgen.

Helaas wist ik bij het uittypen van dit alles niet alles helemaal nauwkeurig te herhalen zoals het in het echt is gebeurt tijdens de dagrondes, en zal het hier en daar dus daarvan een beetje afwijken.

Het was een mooi verhaal en daarvoor wil ik alle spelers bedanken.